Kauçuğun Tarihçesi
Kauçuğun Tarihçesi
Günlük hayatımızın derhal hemen her noktasında yer edinen ve endüstride önemli bir yere sahip olan kauçuk dayanıklı ve elastiki bir malzemedir. Ayakkabıdan araba tekerleklerine, kırtasiye araçlarından tekstil ürünlerine kadar geniş bir kullanım alanı vardır.
Kauçuk Nedir?
Doğal bir madde olan kauçuk, kauçuk ağacından elde edilir. Bu ağacın kabuğunda hususi bıçaklarla V gibi yarıklar elde edilir. Bu yarıklardan akan süt görünümüne haiz ve lateks olarak bilinen madde toplanır.
Lateksin yaklaşık %30’u kauçuktan oluşuyor. Geriye kalan bölümü su, protein, reçine, kül ve şeker gibi maddeleri yer ediniyor. Akan sıvının akışkanlığının devamı için koruyucu maddeler eklenmiş olur. Bu sıvıdan saf kauçuğu elde etmek için sıvıya evvela asetik asit yahut formik asit çözeltisi eklenmiş olur. Sonrasında koagülant maddeler eklendikten sonra istenmeyen maddeler ve devamında su uzaklaştırılır. Elde edilen kauçuğun lastik haline gelebilmesi için kauçuk yüksek sıcaklıkta kükürt ile etkileştirilir ve elde edilmiş madde tabaka haline getirilir.
Kauçuğun Özellikleri Nelerdir?
Kauçuk yüksek elastikiyeti yardımıyla birçok kullanım alanına sahiptir. Eriyen maddeden elde edilmiş yağ daha sonraki işlemlerde çözücü olarak kullanılır. Halk arasında yaygın adı saf lastik olan kauçuktan elde edilen lastiklerin tamamına yakını saf özelliktedir.
Kauçuk ısıtılınca yumuşar. 180 derecede yapışkan hale gelir ve 220 derecede ise erir. Daha sonrasında damıtılma işlemiyle birlikte kauçuk yağı elde edilir ve bu yağ kauçuğun çözücüsü olarak kullanılır. Bunların yanı sıra kauçuk elektrik akımı için iletken değildir ve bu sebeple yalıtma-izolasyon şeklinde alanlarda yaygın olarak kullanılabilir. Kauçuğun bir öteki mühim özelliği ise plastik hale geçebilmesidir.
Kauçuğun havadan oksijen alması kauçuğun eskimesine yol açar. Kauçuğun başlangıç olarak yüzeyi yapışkan olur, sonrasında sertleşmeye ve çatlamaya başlar. Alev ve ketonlar kauçuğa etki etmezler.
Her yıl ortalama 4 milyon ton naturel kauçuk ve 7 milyon ton sentetik kauçuk, dünya genelindeki günlük temellerde kullandığımız 50.000’den fazla farklı ürün elde etmek için üretiliyor. Bisiklet, otomobil, kamyon, tayyare, traktör ve hafriyat makinelerinde kullanılıyor.
Bunların haricinde su geçirmez giyecekler, ayakkabı, eldiven, sıhhi eşyalar, döşeme malzemesi ve oyuncak gibi birçok malzemenin üretiminde kullanılıyor. Kauçuk eriyiğinden ayrıca yapıştırıcı olarak da yararlanılabiliyor. Yumuşaklık, dayanıklılık, yapıştırıcılık, su ve hava geçirmeme özelliği nedeniyle önemli bir ürün olması nedeniyle elektriği iletmediği için yalıtma ve izolasyon gibi alanlarda da sıkça tercih ediliyor.
Günümüzde kauçuk ahşap kadar yaygın olarak kullanılıyor. Büyük miktarda direnç, uzun yaşam, su direnci ve sıcaklık direnci benzer biçimde özelliklerinden ötürü bu malzeme lastik üretimi için çok idealdir. Ancak kauçuk üretiminin önemli bir kısmı otomotiv sektöründe kullanılıyor. Güvenilir bir ürün olan kauçuk birçok alanda tercih edilmesi bakımından kıymetli bir maddedir.